vrijdag 3 oktober 2008

Een roos van vlees

Een roos van vlees. Die naam gaf Jan Wolkers ooit aan het vrouwelijk geslachtsdeel, de vagina. Jan was een liefhebber van vrouwen. Dat kun je aflezen aan deze liefdevolle omschrijving van de vagina.
Gisteravond keek ik bij toeval naar een deel van de Britse documentarie The perfect vagina. De perfecte vagina is kaal en laat de binnenste schaamlippen niet zien, zo leer ik al snel. Eigenlijk een vagina zoals jonge meisjes hebben. Lisa Rogers, journaliste en moeder van twee dochters, is geshockeerd als ze leest dat cosmetische chrirugie aan de schaamlippen de snelst groeiende vorm van plastische chirurgie is. Waarom denken vrouwen plotseling dat er iets mis is met hun schaamlippen?, vraagt zij zich af. Ze gaat op bezoek bij plastisch chirurgen die aan de lopende band perfecte vagina's proberen te creƩren en houdt de handen vast van meisjes die zo'n operatie ondergaan.

Zo vertelt een meisje dat zo'n operatie ondergaat, dat ze zolang ze zich kan herinneren, wil dat er iets aan gedaan wordt. Haar zusje noemde haar schaamlippen altijd 'lillende lappen'. (Van je familie moet je het maar hebben!) En dat werd ook direct aan vriendjes verteld. Ook spreekt Lisa met een gescheiden vrouw. Zij is onzeker over haar schaamlippen. Haar ex maakte haar altijd uit voor flubberdoos.

Lisa gaat zelf ook met de billen bloot. Ze laat een plastisch chirurg naar haar vagina kijken. "Normaal", is het oordeel. "Hebt u wel eens cosmetische chirurgie toegepast op zo'n vagina?", vraagt Lisa. De plastisch chirurg antwoordt bevestigend. "Wat dan?', vraagt Lisa zich af. Hij licht toe dat hij de plooien rond de clitoriskap bij die vrouw had opgetrokken. Raar? Welnee, helemaal niet raar, aldus de chirurg: "Als je hangende oogleden hebt, laat je daar toch ook in snijden?" Vervolgens laat Lisa zich Braziliaans waxen: er wordt warme was in het kruis gesmeerd en als het is opgedroogd met grof geweld verwijderd.

Als dat gebeurd is, meldt ze zich bij een Britse kunstenaar die een plastiek maakt van allemaal gipsen vagina-afdrukken. En zoals de kunstenaar ook zegt: er zijn er geen twee gelijk.
Ook mannen komen aan het woord. Lisa's eigen man zegt dat het onder mannen volgens hem geen gespreksonderwerp is. Hij heeft nog nooit met vrienden over de vorm van de vagina gesproken. Ook vraagt Lisa de schilders die bij haar aan het werk zijn. Een van de schilders zegt, dat hij 'afknapt op een lelijke doos'. Zo'n vrouw hoeft hij niet. Een vagina moet kaal zijn, aldus de schilder. En hij knapt ook af op van die 'vleesgordijnen'. Met stijgende ergernis hoor ik zijn verhaal aan. Mannen die zo praten houden niet van vrouwen. Wat een verschil met de roos van vlees van Jan Wolkers!

Toch zijn er blijkbaar vrouwen die zich iets aantrekken van dit soort praatjes. Ik zou zeggen: doe dat niet. Voor dit soort mannen zijn er mooie alternatieven op de markt: plastic opblaasvrouwen. Gegarandeerd haarloos en geen uitstekende schaamlippen.
Na de perfecte vagina werd er ook nog een documentaire over de perfecte penis uitgezonden. Maar dat heb ik maar aan me voorbij laten gaan. Dat kon ik er niet meer bij hebben.

2 opmerkingen: