dinsdag 2 december 2008

Waar voor je geld

€3,50 mag ze maar besteden. Op het lijstje staan een armband, een notitieboekje en een sleutelhanger. Bescheiden wensen, dat wel. Maar toch valt het nog niet mee om voor dat bedrag iets te krijgen. Een eenvoudige armband is vaak al duurder dan het hele bedrag. En ze wil graag het idee hebben dat ze veel weggeeft. Ze is bereid er langdurig voor te shoppen, We doen dan ook alle drie de winkelcentra in onze woonplaats aan. Gisteren werden we tot haar grote verbazing en ergernis gesommeerd de winkel te verlaten. Belachelijk, vond ze het, dat de winkels in de Sinterklaasweek nog gewoon om zes uur dicht gaan.

Maar het is uiteindelijk gelukt: gisteren kochten we een leuk notitieboekje met pen voor €0,99, vandaag een stersleutelhanger voor €0.99 en dan nog een chocoladeletter. Een grote, voor €1,49. Dat is veel waar voor je geld. Winst kan er niet op gemaakt worden, zou je zeggen. Maar dat is natuurlijk wel zo, dus dan kan het niet anders dan dat degenen die het gemaakt hebben er amper iets voor betaald hebben gekregen. Hoogstwaarschijnlijk is een en ander met kinderarbeid tot stand gekomen. Dat kan bijna niet anders. Het is in ieder geval van heel ver gekomen. Verder dan Spanje.

Op het lijstje stond ook waar het pakje allemaal aan moest voldoen. Het moest verpakt worden als surprise, er moest een gedichtje bij en het mocht dus niet duurder zijn dan de €3,50 die ze van de meester mee had gekregen. En dat is gelukt. Alles is verpakt in een mooie doos, met daarop een Sinterklaas, een zwarte piet en allemaal pakjes. Het gedicht met daarin het woord plateau doet me vermoeden dat ze wel even heeft gekeken op een rijmsite. Maar goed, het is klaar. Ik ben allang blij. "Wat had jij op je verlanglijst gezet?", vraag ik haar. Je kunt haar meestal heel blij maken met een kleinigheid. Dus dat is aan haar wel besteed. "Een radio, een mp-3 speler en een sleutelhanger.", zegt ze zonder een spier te vertrekken. De hulpsinterklaas die voor haar op pad moet, heeft dus een duidelijke missie: op zoek naar een sleutelhanger.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten