zaterdag 26 oktober 2019

Bladvalindicatie: lichte bladval

Hou de bladblazers nog even binnen.
E. en ik lopen het winkelcentrum in Hoogezand uit. Ik noem het nog steeds Gorecht, maar het heet al sinds mensenheugenis De Hooge Meeren. We hebben ons wekelijkse bieb-kaas-momentje. Geen voor de hand liggende combinatie misschien, maar voor ons werkt het. Voor het eerst is het echt donker tijdens onze vrijdagroutine. En het waait flink. Grote lichtbruine bladeren dwarrelen in het rond. Tegen de rand van het winkelcentrum hopen ze zich op. Ik loop erdoorheen. Het ritselt. Zo droog zijn ze.


Waarom zou ie dat doen?

"Het is eigenlijk helemaal niet koud", zeg ik tegen E. "Waarom zouden die bladeren dan nu al vallen?" Het is een retorische vraag. Ik weet waarom bladeren vallen in de winter. Anders zou een boom namelijk niet overleven. Ze kunnen uit koude of bevroren grond geen vocht meer opnemen. Ze zouden verdrogen omdat ze zoveel vocht door de bladeren verdampen. En als de herfststormen losbarsten maakt het blad de boom kwetsbaar. Het is dus een overlevingsstrategie.

Niet eenvoudig

Ik ben toch wel nieuwsgierig geworden bij welke temperatuur het blad valt. Want voor mijn gevoel is het nog helemaal niet koud geweest. Dus als we thuiskomen google ik het. Het is niet eenvoudig: niet alleen de temperatuur, maar ook de wind en de neerslag spelen een rol. Ik had het kunnen weten: een eenduidig antwoord is er dus niet.

Bladvalindicator

Waar ik wel op stuit en wat echt helemaal te gek is: de bladvalindicator. De bladvalindicator is de weersverwachting voor bladval. Vandaag kunnen we hier in het noorden lichte bladval verwachten. Woon je in het midden van het land? Dan heb je morgen een dag zonder bladval. In de verwachting is er nog geen zeer zware bladval in het vooruitzicht. Ik vind het geweldig  en ik maak er dan ook graag reclame voor. Nog even een tip voor de fanatieke bladblazers: wachten met blazen tot we een aantal dagen zeer zware bladval hebben gehad.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten