woensdag 24 juli 2024

Kut of mazzel?


Als ik met de auto naar mijn moeder rijd zie ik het. Op de auto voor me is een sticker met de Nederlandse vlag geplakt. In het wit staat geschreven Kutland. Wie doet zoiets, vraag ik me af? Ik kan me voorstellen dat je in sommige situaties niet echt blij bent met de overheid. Als je het slachtoffer bent van de toeslagenaffaire bijvoorbeeld. Of als je jarenlang wacht op het herstel van je aardbevingsschade. Daar gaat veel mis en dat is schandalig. En zo is er nog wel meer. 

Ik snap het niet

Maar een sticker met Kutland op je auto plakken? Dat snap ik niet. Er gaat namelijk ook heel veel goed in dit land. Als je hier ziek wordt, hoef je niet bang te zijn dat je dakloos eindigt, omdat je de ziektekosten niet kunt betalen. Hetzelfde geldt wanneer je geen werk hebt. Dat is een groot goed. Onze bestaanszekerheid is niet in het geding. En voor de man die voor me rijdt geldt dat al helemaal. Hij heeft immers een auto waar hij die sticker op kan plakken. 

Geluk hebben

E. en ik hadden het er laatst nog over. We reden terug naar huis vanuit het ziekenhuis. We kregen tegenvallend, maar geen verontrustend nieuws. Wel was duidelijk dat ik veel medicatie moet gaan slikken. Daar ben ik geen fan van. Maar het moet om goed te blijven functioneren. "Wat een geluk dat we in Nederland wonen, zeg ik tegen E.  Als we in Amerika woonden zouden we failliet gaan. En in Afrika zou ik deze zorg en medicijnen misschien niet kunnen krijgen. Dan zou ik doodgaan." "Dus we hebben weer mazzel", zegt E. 

En ja, zo zie ik het: ik heb mazzel dat ik hier geboren ben. 

De illustraties op mijn blog zijn afkomstig van Boomerang Cards.  Hier vind je deze.

De soundtrack bij de blog is:



zaterdag 20 juli 2024

De bende van Bekster

De rust in onze tuin is ver te zoeken. Er is  een felle territoriumstrijd gaande tussen eksters en houtduiven. Of eigenlijk is het niet echt een strijd. Zodra de eksters op het toneel verschijnen, verjagen ze de houtduiven. Die hebben geen schijn van kans. 

Op jacht

Als de eksters even ergens anders foerageren, scharrelen de houtduiven gemoedelijk rond. Ze gaan af en toe zelfs even in het gras liggen en pikken in ons -niet zo Engelse- gazon. Het is een vredig gezicht.  Tot de eksters komen. Die jagen ze op tot buiten onze erfgrens en gaan dan op jacht naar iets eetbaars. Wormen en emelten zat. 

Jeugdbende

De eksters komen elk jaar terug. Inmiddels zijn de eksters met z'n zessen. Het paar heeft vier jongen gekregen. Best veel vind ik. Maar het kan, vertelt de site van de vogelbescherming. En ze blijven drie jaar bij hun ouders. Met z'n allen vormen ze dan een jeugdbende. In de jeugdbendes doen ze de ervaring op die ze nodig hebben om zelf jongen groot te kunnen brengen. 

Powerplay

En het lijkt inderdaad wel op een bende. Ze spelen echt powerplay. Dus nu noemen we ze De bende van Bekster. Ik geniet ervan. 

De illustraties op mijn blog zijn afkomstig van Boomerang Cards.  Hier vind je deze.

De soundtrack bij de blog is:

donderdag 11 juli 2024

Hart op hol

Zevenenveertig jaar geleden sloeg mijn hart op hol - figuurlijk. Toen kreeg ik E. in het vizier. Ruim een jaar geleden sloeg mijn hart letterlijk op hol. Ik had het niet in de gaten. Wel merkte ik dat ik meer moeite had met traplopen, in de wind oplopen en praten en lopen tegelijk. Ik weet het aan de naweeën van een longontsteking na corona. Dat bleek het niet te zijn. Een aantal incidenten begin dit jaar maakte duidelijk dat het het hart was. "Je loopt voortdurend een marathon", vertelt de huisarts me. "Waarom heb ik dan niet het lichaam van een marathonloper?", vraag ik haar. Ze vindt het een goede, maar ook  vermakelijke vraag. Ze heeft er geen antwoord op.

Kloppend hart

Achteraf had ik het kunnen weten. Ik meet regelmatig mijn bloeddruk en maak daar dan een foto van. Sinds ik die gewoonte oppakte stond er bovenin ook een bibberend hartje - het teken van een ritmestoornis. Maar ik was gefocust op de bloeddruk en had dat gewoon gezien als een kloppend hart (net als de emoji 💓). En in de sportschool registreerden de fietsen mijn hartslag niet. Die herkenden dat gerommel dat voor mijn hartslag door moest gaan natuurlijk niet.

Marathonvrouw

Het hart is er niet op gemaakt om voortdurend een marathon te lopen. Dus daar moest iets aan gedaan worden. Ik kreeg een klap op het hart om het ritme te herstellen. Dat lukte drie weken lang. Daarna sloeg het weer op hol. Tot het zich op een dinsdagmiddag om kwart over vier spontaan weer herstelde. 

Met een zakdoek

De cardioloog schrijft medicatie voor om het hart aan te moedigen dit ritme vast te houden. Daarvoor brengen ze de hartslag rigoureus omlaag. Zo laag dat het ook weer niet fijn is. "Als je me om zeep wilt helpen, hoef je geen kussen op mijn hoofd te drukken", zeg ik tegen E. "Een zakdoek volstaat." Vooralsnog ziet hij daar vanaf. 

Medische lingo

Ik had al een redelijke medische woordenschat dankzij mijn voorkeur voor ziekenhuisseries, maar die is de afgelopen tijd nog behoorlijk uitgebreid. Mijn lage hartslag heet bradycardy, Mijn rommelige hoge hartslag heet atriumfibrilleren. De schade die het hart heeft opgelopen heet Tachycardiomyopathie. Het meest verrast was ik nog door het gebruik van het niet-medische marineren. "We marineren het hart met medicatie", zegt mijn hartfalenverpleegkundige. Het is inmiddels goed gemarineerd en het goede nieuws is dat de schade aan het hart (deels) omkeerbaar is als mijn hart maar in een gewoon ritme blijft kloppen. 

Dat E. mijn hart nog steeds sneller doet kloppen, bleek toen ik aan een hartmonitor lag en mijn oog op hem viel. Officieel geregistreerd en wetenschappelijk bewezen. Het is een groot geluk.

De illustraties op mijn blog zijn afkomstig van Boomerang Cards.  Hier vind je deze.

De soundtrack bij de blog is: