zaterdag 23 februari 2013

Vind woorden voor wat je wel bent

Denk niet aan een roze olifant. Dik kans dat je nu aan een roze olifant denkt. Het lijkt alsof ons brein een ontkenning niet goed kan verwerken. Ik lees dit vandaag nog weer eens in Tekstblad, een leuk blad waarop ik ben geabonneerd. Als je een fout beeld ontkent, dan blijft juist het foute beeld hangen en niet de ontkenning ervan. Het is een fascinerend fenomeen. 

Ons brein kan de ontkenning wel verwerken, zo lees ik in het artikel, de specifieke formulering vervaagt alleen. Wat dan blijft hangen is juist het verband dat je niet wilt. Als Wouter Bos zich verdedigt en zegt: "Ik ben geen draaikont", dan blijft uiteindelijk de link tussen Wouter Bos en draaikont hangen. Dat heeft ermee te maken dat er in je hersenen een netwerk aan associaties wordt aangeboord bij het belangrijkste woord in de zin: draaikont. Het woord niet valt letterlijk in het niet.

Het is dan ook een van de grondregels als je omgaat met de pers: herhaal nooit een ongewenst beeld. Door het te herhalen, ook als je het ontkent, versterk je het beeld alleen maar. Des te onbegrijpelijker is het dan ook dat bijvoorbeeld de Rijksvoorlichtingsdienst ooit verklaarde dat prins Johan Friso niet homoseksueel was. Dat is de beste manier om de koppeling tussen Johan Friso en homoseksualiteit in stand te houden. Op het werk was er ooit iemand die in een interview zei dat hij God niet was... Is taal niet prachtig?

Hoe je ongewenste beelden dan kunt voorkomen? Het advies in Tekstblad is even eenvoudig als ingewikkeld: vind woorden voor wat je wel bent (en wat je wel wilt).  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten