zondag 5 mei 2013

Geen mens is illegaal

Gisteren gingen E. en ik op pad om ons te oriƫnteren op een schuur. Want wat willen we eigenlijk? Een stenen schuur, een houten schuur? We weten het niet en er is maar een manier om daar achter te komen: op pad en kijken wat we willen. Woensdag deden we ook al een houten schuren-sessie en daar werden we niet echt vrolijk van. Nu dus maar vol goede moed richting Ter Apel.

Omdat we niet over een Tomtom beschikken, werken we met een ouderwetse uitdraai van de routeplanner. Naar Ter Apel rijden we zo via de N366, maar we missen net de afslag die we moeten nemen. Nou is dat beslist geen man overboord, want E. is een specialist in keren op de weg.

Zodra we dan ook ontdekken dat we de afslag hebben gemist, schiet E. een vluchthaventje in. Dat vluchthaventje ligt tegenover het vertrekcentrum in Ter Apel, waar uitgeprocedeerde asielzoekers wachten op uitzetting. Naast de ingang staat een donkere man somber te kijken. Hij kijkt me somber aan. Twee vrouwen met lange zwarte jurken en felgekleurde hoofddoeken wandelen over de weg met plastic zakken met spullen. Op de achtergrond ligt het vertrekcentrum omheind met hekken. De vrolijke kleuren van de gebouwen nemen geen moment het gevoel weg dat je kijkt naar een kamp. Het is geen vrolijke plek. Dat zou het ook niet zijn geweest zonder de somber kijkende man.

"Dat is toch vreselijk?', zeg ik tegen E. Wij hebben zelf ervaren hoe het is om even helemaal zonder spullen te zijn. Dan voel je je al ontheemd. Maar voor ons gold dat we in onze eigen omgeving waren en ons omringd wisten door onze familie. We werden warm opgevangen door mijn zus. Onze voorgeschiedenis is gelukkig en vreedzaam. Hoe anders is dat voor deze mensen. Gevlucht uit je eigen land, zonder al je vertrouwde spullen en dan ook nog in een vreemd land. Een land waar je je niet echt welkom voelt, waar je wordt weggezet in een kamp en waar je je ver van je familie weet. Zonder status, in niemandsland. Afgrijselijk. En dat is nog niet alles: ook nog eens een land dat eraan werkt om illegaliteit strafbaar te stellen. Belachelijk! Geen mens is illegaal.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten