woensdag 30 mei 2007

Tafelconversatie


Tweede pinksterdag zijn we naar de pizzeria geweest. Tafelen is bij ons een langdurige en gezellige aangelegenheid. De gespreksonderwerpen aan tafel vereisen meestal wel een sterke maag. Natuurlijk hebben we graag dat dat in publieke gelegenheden ietsjes minder is. Maar dat is moeilijk. Het is namelijk gezellig om het over smerige dingen te hebben onder het eten, zoals: het terugkerende hoogtepunt van de vakantie: mijn kotsen als gevolg van wagenziekte, hoelang wie het ongeveer op kan houden, het gebrek aan hygiëne op de schooltoiletten (vaak tot in detail uitgewerkt), etcetera.

Ook zien we liever niet dat het toilet tijdens het eten wordt bezocht. Dat gebeurt voor of na het eten. Maar aangezien het gespreksonderwerp toch vaak die richting op gaat, ligt de focus er al snel. En wij proberen dan stoïcijns te zijn, totdat de gekkenbekkentrekkerij die gepaard gaat met het inhouden erger is dan de onderbreking van de maaltijd.

Zo ook in de pizzeria. "Ik moet echt heel nodig", zegt onze jongste. En toegegeven: we hebben wel even zitten wachten. "Na het eten" zeggen we. En dan begint het: "Het ligt er aan beide kanten al voor. Ik hou het niet meer". Deze opmerking, met vertrokken gezicht uitgebracht, levert dikke pret op bij de rest van de familie. Daar wordt het niet beter van. Verontwaardiging: "Nou, ik moet echt heel nodig". Dus vooruit dan maar weer.

Even verderop zitten de ouders van een jongetje bij de jongste uit de klas rustig samen aan tafel. "Moet je die vader en moeder daar nou zien zitten", zegt mijn zoon. "Dat is toch zielig. Die zitten daar maar. Daar is toch niks aan. En wij hebben het hier zo gezellig aan tafel."

Dan komt de jongste terug van haar toiletavontuur. Ze schuift aan. "Hèhè, dat lucht op. Nou, dit zijn geen smakelijke toiletten zeg." We zijn er weer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten