vrijdag 6 juli 2007

Rufus Christ Superstar


 


We zijn gisteren naar een concert van Rufus Wainwright geweest. Het was geweldig, het was een feest. Rufus is een STER! Hij kan muzikaal van alles aan, hij heeft een prachtige stem en een heel eigen stijl. En voor zijn zes bandleden geldt hetzelfde. Allemaal kunnen ze meerdere instrumenten bespelen en zingen ze backing vocals. Er kwam geen keyboard aan te pas.

Rufus is de zoon van Kate Mcgarricle en Loudon Wainwright. Dus de muziek zit hem in de genen. We zagen Loudon ooit al in het Sterrenbos en het Grand Theater. Rufus is duidelijk van twee kanten met muzikale genen gezegend: hij is beter, veel beter. Zijn muziek is een beetje vreemd, heel eigen. Hij zingt voor je gevoel soms tegen de melodie in, laat het tempo zomaar los en juist dat maakt het ook zo bijzonder. Rufus is dol op musicals en de bijbehorende verkleedpartijtjes. Dat bleek gisteravond ook wel.

We zaten in de zaal wel een eindje van het podium af. E. wilde eerst nog gewoon wat rondhangen in de hal, maar ik zag dat de zaal al behoorlijk gevuld was. Gelukkig vonden we een plekje. Ik was eerst enorm afgeleid omdat Leon Verdonschot in eigen persoon voor ons zat. Ik heb dan ook van zeer nabij kunnen constateren dat Leon een goede schedel heeft. Direct nadat ik dat had gedaan, verwisselde hij van plek en ging ergens vooraan zitten.

Toen de band opkwam zat ik eerst even te turen: Wie is nou Rufus? Daar kon geen misverstand over bestaan toen Rufus later het toneel opkwam in een pakje geïnspireerd op de Amerikaanse vlag. Veel blingbling erbij: er kwam  een echte ster op. Hij maakte direct al toespelingen op het feit dat hij 'gay' is. Volstrekt overbodig: je ziet het zonder te kijken en als je liedjes schrijft met de titel Gay Messiah, dan laat dat weinig te raden over.

Het was fantastisch om bij dit ene concert in Nederland te zijn. Er waren zelfs gillende fans aanwezig. Rufus was op dreef en geïnspireerd. Hij speelde een meer dan volle set. Bij de laatste toegift kwam hij in badjas op. Na een poosje ging de badjas uit en toen kwam er nog een spectaculaire finale met dans, zang en strakke pakjes. Een echte musical.

Rufus werkt er hard voor om superster te zijn: hallelujah Rufus.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten