woensdag 30 januari 2013

Een onmogelijke opdracht

Als je er zelf ooit een gehad hebt, dan herken je 'm feilloos: de onmogelijke opdracht. Bijvoorbeeld: raadpleeg 10 drukbezette mensen die niet gestoord kunnen of mogen worden binnen een uur, of maak iets wat iedereen mooi vindt, of lever topkwaliteit, maar we hebben geen budget. Allemaal dingen die lastig of onmogelijk te realiseren zijn.

Eergisteren voelde ik er eentje aankomen bij minister Rutte. Hij gaat het namelijk beleven dat in zijn ambtstermijn een historische gebeurtenis plaatsvindt: de koningin maakt plaats voor de koning. Of je nou voor of tegen het koningshuis bent, een ding is zeker: dit belandt in de geschiedenisboeken. Bij de inhuldiging van de nieuwe koning zijn de ogen van de hele wereld op ons gericht. En wat gaan we dan doen volgens Rutte? Hij wil de inhuldiging groots vieren op een manier die past bij deze sobere tijd. En daar heb je 'm dan: de onmogelijke opdracht. 

Waarom dit naar mijn idee een onmogelijke opdracht is? Ik zet de definities van groots en sober even op een rij:

groots (bn):
fantastisch, fenomenaal, geweldig, grandioos, heerlijk, luisterrijk, magnifiek, ontzaglijk, ontzagwekkend, prachtig, schitterend, subliem
groots (bn):
breedopgezet, enorm, groot, grootschalig, grootscheeps, indrukwekkend, omvangrijk, weids
groots (bn):
majestueus, monumentaal, statig, verheven, vorstelijk

Terwijl sober het volgende betekent:
sober (bn):
bescheiden, eenvoudig, frugaal, hard, ingetogen, kaal, matig, nuchter, onopgesierd, onopgesmukt, sobertjes, spartaans
sober (bn): gering, karig, schraal

Je zegt niet voor niks: het kost een paar centen, maar dan heb je ook wat. Of natuurlijk: je kunt niet blazen en het meel in de mond houden. Een grootse viering betekent de knip trekken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten