donderdag 8 januari 2009

Praten over seks

"Ik vind dat die televisie teveel aanstaat", zegt E. Het is laat in de middag en onze zoon kijkt naar een motorprogramma. En je ziet inderdaad heel wat voorbij komen. Zo zagen we deze week ook al een fragment van Dr. Phil. Het thema van de uitzending was praten over seks. Dat moet je met opgroeiende en puberende kinderen doen, vertelt Dr. Phil. En niet een keer, je moet het blijven doen. In de studio is een vrouw aanwezig die het moeilijk vindt om het woord 'seks' te zeggen. Kijk, en dan wordt het natuurlijk een beetje lastig. We zien een filmpje waar de vrouw met haar hand voor de mond of de ogen 'seks' zegt.

Maar Dr. Phil zou Dr. Phil niet zijn als hij hier geen antwoord op had. Hij schakelt een therapeut in die de vrouw middels een oortje door de gesprekken met haar dochters loodst. De vrouw zit in haar keuken en haar elfjarige dochter komt binnen. Je ziet steeds een inzetje van de therapeut. Die zegt: "Say it - zeg het tegen haar." Aarzelend begint ze: "Je weet toch welk woord mamma heel moeilijk vindt om te zeggen?" Het meisje knikt. Die denkt er niet over om het woord zelf in de mond te nemen natuurlijk. De therapeut moedigt haar aan: "Toe maar, zeg het woord. Zeg het tegen haar." Ze vervolgt haar praatje. "Toch wil mamma proberen om met je over ....seks te praten." De therapeut is in extase: "Fantastisch, je doet het ge-wel-dig. Zeg het nog een keer." En dat doet ze. Na de elfjarige dochter komt haar vijftienjarige dochter. "Zeg dat je haar tekort hebt gedaan door niet met haar over seks te praten.", zegt de therapeut. Ze begint: "Mamma heeft je tekort gedaan. Je weet waar mamma heel moeilijk over praat." "Zeg het woord", knalt de therapeut in het oortje. "Ik ga het nu tegen je zeggen: seks." "Zeg dat zij het ook moet zeggen.", bedenkt de therapeut. "Zeg jij het ook maar", zegt de moeder. Het meisje is duidelijk verbaasd. Vijftien jaar lang is het woord nooit gevallen en nu ineens in een gesprek twee keer. Ze vindt het maar een vreemde zaak. "Moedig haar aan.", interrumpeert de therapeut. Hij hangt tegen een persoonlijk hoogtepunt aan. Dat is wel duidelijk. "Nou, okee", zegt het meisje "seks". En zo komt er ook aan dit gesprek over seks weer een einde. We zien vervolgens beelden van de verhitte moeder die zichzelf na deze zware gesprekken met de hand wat frisse lucht toe zit te wuiven.

Onze zoon hangt onderuit en ziet het allemaal aan. "Nou mam, daar heb jij geen oortje voor nodig", zegt hij. En zo is het. De aflevering van Dr. Phil bereikt ondertussen een climax als de vrouw ook in de studio van Dr. Phil voor al dat publiek nog eens 'seks' moet zeggen. "Moet dat hier? Voor al die mensen?", vraagt ze. Ze zit te slikken of ze een haarbal moet uitspugen, om er dan heel terloops 'seks' uit te gooien. Het publiek is uitzinnig. Iedereen klapt en joelt. Het is geweldig. Er is er weer eentje genezen.

2 opmerkingen: