donderdag 2 oktober 2008

In de jungle

Gisteren hadden we een avond op school. Ongelukkigerwijs voor zowel onze zoon als onze oudste op ongeveer dezelfde tijd. Dus moesten E. en ik elk naar een ouderavond. Omdat het werkelijk stortregende, besloten we toch maar samen in de auto te gaan. We moesten tenslotte naar één adres. Voor onze zoon begon de avond om 19.00 uur. Ik zou daar de honneurs waarnemen. E. moest zich om 19.30 uur in dezelfde ruimte melden. Dus begon hij al om 19.00 uur en deed een doorzit om 19.30 uur. Zijn programma eindigde om uiterlijk 21.00 uur, stond er op het briefje. Ik was om 20.15 uur klaar. Die tijd dacht ik makkelijk vol te kunnen maken. Nog even napraten met een moeder die ik nog niet kende. Nog even praten met een moeder met wie ik ooit in de oudercommissie van de crèche zat. En tenslotte nog een gesprekje met de mentor van onze zoon.

Toen was het kwart voor negen. In de hal van de nieuwe school hebben ze gigantische hangplekken ingericht. Het zijn prachtige grote houten duobanken. Dus dat leek mij een aangewezen plek om even te wachten. Op dat moment wist ik natuurlijk nog niet dat ik er bijna een uur zou zitten. Direct werd mijn oog getrokken naar de verschillende teksten die op de grote houten bank waren gekalkt. En die gaven een mooi inkijkje in de belevingswereld van sommige scholieren. Zo leerde ik dat ABC staat voor anus, bil, clit. En ook valt er uitgebreid te lezen wie het met wie doet, waarom en hoe. De handel en wandel van Dagmar was er uitgebreid te volgen. Zo viel er te lezen: Ik ben Dagmar en ik neuk for sigaretten. Ik hou van pikken en konthaar. Ik neuk met Norbert. xx Dagmar. En later had ze er ook nog een ps aan toegevoegd. Ich bin Dagmar en ik neuk om foundation the krijge. Alle andere teksten vielen in het niet bij deze expliciete boodschappen. Ik moet toegeven dat ik geshockeerd was. En ik niet alleen. Even later voegt zich een moeder bij me die ook even moet wachten.

Nietsvermoedend neemt ze plaats op de bank. Net als ik leest ze de bovenstaande teksten. "Mijn God", zegt ze. "Waarom halen ze dat er niet af?" Ik had me hetzelfde al afgevraagd. "Ik neem aan dat ze dat al wel eens geprobeerd hebben", zeg ik. "Maar het zal wel dweilen met de kraan open zijn." Als ik het 's avonds aan onze oudste vertel, zegt ze: "Oh, die Dagmar ken ik wel. Ze rookt wel". En direct daarna: "Daar moet je ook niet gaan zitten". Daarmee is voor haar de kous af. Maar ik weet het weer: de middelbare school is een jungle.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten